Mediha Selimović, autorica knjige ''Na-opako i po-prijeko''

Pročitala sam knjigu ''Iz inata'' u cugu.

Prvo sam zastajkivala čitajući crtice iz tvog djetinjstva. Iako su tvoje priče kratke i činjenične... ti si sa malo riječi uspjela stvoriti žive slike. Pošto sam ja vizuelan tip... znala sam na momente zažmiriti i vidjeti djevojčicu koja se upiškila od straha (i ja sam jednom pred jednim opakim komšijom), pa male zloće od djevojčica koje ismijavaju tvoju novu haljinicu, pa majku koja saburi, sestru koja trpi batine... polubraću koji racionalno prilaze svom nadoštiklanom dijelu porodice, ljubomornu snahu... Sve se tako fino posložilo... malo teksta, a cijeli film. I onda, onda sam prvi put, otkako nam je prestao rat u kući i oko kuće, čitala ratne recepte. Sve i jednog se sjećam, ali nijedan jedini nisam zapisala. I ne sjećam se samo one vatre i kuhanja u šerpi. Ja sam živjela u kući i mi smo se odmah prikantali na nekakve šporete koje smo smjestili u šupe i garaže. Zaista je bilo lakse preživjeti u kući sa malo bašte, nego li u stanu sa balkonom. 
Uglavnom, tvoje djetinjstvo i tvoj put je bio jako težak.

Ali, koliko težine, izgleda toliko i volje, one prave čiste i iskonske volje da od života napraviš nešto što niko u tvom okruženju nije. Aferim! 
Hvala ti što si mi pružila priliku da pročitam tvoju knjigu, tvoj put... da upoznam tako jednu jaku ženu, jednu od onih "koja može sve". 
Razmišljala sam o tome kako Zenica sama ima puno takvih žena, ali kako nisu mogle riječju svojom nikada doći do izražaja od marioneta i princeza na zrnu graška. Onda sam razmišljala koliko je vremena i snage opet trebalo da "bacimo kamen" i pokažemo da postoje bare iz kojih izrastaju lotusi. 

Ne vidi se da su priče nabrzinu "nabacane". Naprotiv, one su hronološki fantastično posložene. I stilom su pripovjedačkog karaktera sa poukom.

Eh, ko ne zna čitati, njemu sve ostaje na površini i uvijek može iz knjige izvući samo jednu rečenicu i držati se za nju... posebno ako ima negativni naboj prema svemu i svakome. 

Nenašminkano djetinjstvo i eto, jedan izuzetak u svemu tome, koji je sebi prokrčio put. Imaš pravo da budeš ponosna i ti i tvoja pokoljenja.